ΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΛΙΜΠΑΡΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Από τις 15 Οκτωβρίου 2018 ισχύει πλέον αποκλειστικά η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί στο Ν.4495/17. Καταργήθηκε λοιπόν ο παραδοσιακός τρόπος κατάθεσης των φακέλων στην πολεοδομία.

Μετά τα προβλήματα λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, που κατέστησαν τη λειτουργία της ανέφικτη, το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία προκύπτει οτι:

  1. Η πλατφόρμα έχει επίσημα παγώσει.
  2. Αποφασίστηκε να γίνει τμηματική λειτουργία - υπαγωγή των αιτήσεων, με βάση την περιοχή και συγκεκριμένα:
    ·        Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
    ·        Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
    ·        Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.
  3. Εφόσον υπάρχει ζήτηση, θα διατεθούν επιπλέον πόροι στο πρόγραμμα

Οι Κυκλοφοριακές Συνδέσεις εισέρχονται ολοένα και περισσότερο στην επαγγελματική καθημερινότητα των μηχανικών. Η απαίτηση για ύπαρξη Κ.Σ. από πολλές πλέον υπηρεσίες, καθιστά την κατασκευή τους πρακτικά αναπόφευκτη, ειδικότερα σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Η νομοθεσία που διέπει τις Κ.Σ. δεν είναι απλή και δεν είναι πάντοτε εύκολα εντοπίσιμη.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με το νέο νόμο των αυθαιρέτων, αλλά και τις υπάρχουσες δηλώσεις του Ν.4178/13

Δημοσιεύθηκε ο Ν.4495/2017, ο οποίος ρυθμίζει μεταξύ άλλων τις διαδικασίες οικοδομικών αδειών και ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών. 

Ο Ν. 4178/2013 έχει πλέον αντικατασταθεί με τον Ν.4495/2017.